4Ε – Εκδηλώσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών «Μαθαίνω για το Λάδι, την Ελιά, την Υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή»




Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών σε συνεργασία και με την υποστήριξη δήμων της Γλυφάδας και Περιστερίου Αττικής, των αντίστοιχων Δημοτικών Ελεύθερων Ανοικτών Πανεπιστημίων (ΔΕΑΠ), όπως και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρώτο βήμα έγινε στο δήμο Περιστερίου (1/11/2019), ενώ εχθές 18 Νοεμβρίου στο δήμο Γλυφάδας, στο κατάμεστο από 300 περίπου άτομα κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι δημότες - καταναλωτές "διψούν" για σωστή, επιστημονική αλλά ταυτόχρονα και εκλαϊκευμένη γνώση γύρω από τα θέματα ποιότητας, υγείας και πολιτισμού, του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος παρέμεινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο μέχρι αργά το βράδυ και υποβλήθηκαν στους ομιλητές πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τις ποιοτικές κατηγορίες λαδιού (έξτρα παρθένο, παρθένο κ.λπ), τις μεθόδους παραγωγής, αποθήκευσης, τη διατροφική αξία, τη χρήσης στη κουζίνα για τα ελαιόλαδα, τις επιτραπέζιες ελιές, όπως και για το πυρηνέλαιο στο τηγάνισμα.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον κοινού και ομιλητών εστιάστηκε σε μια σειρά από καθαρά πρακτικά ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων:

             Οι τρόποι αποθήκευσης του ελαιολάδου στο σπίτι. Επιβεβαιώθηκε πόσο πολύ διαδεδομένες είναι διάφορες λαθεμένες συνήθειες.
             Οι βαθιές επιφυλάξεις απέναντι στα τυποποιημένα ελαιόλαδα των super-market και η πεποίθηση για την «αγνότητα, φυσικότητα» του χύμα ελαιολάδου, σε μεγάλους περιέκτες απ’ ευθείας από παραγωγούς, ελαιοτριβείς ή και άλλους ενδιάμεσους. Χαρακτηριστική η φράση «το λάδι του χωριού είναι τίμιο, ενώ του super-market τ’ ανακατεύουνε».
             Οι οδηγίες για τη σωστή μαγειρική χρήση του ελαιολάδου.
             Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης (γευσιγνωσία), τα προτερήματα και μειονεκτήματα των ελαιολάδων και τις διαφορετικές ποικιλίες.
             Η διατροφική αξία των επιτραπέζιων ελιών, η "επαναφορά" τους στο καθημερινό τραπέζι και  οι πολλές διαφορετικές κατηγορίες και μέθοδοι παρασκευής τους.
             Τι είναι το πυρηνέλαιο και η αξιοποίησή του στο τηγάνισμα και τη μαγειρική.
             Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την ανθρώπινη υγεία.

Η εκδήλωση «Μαθαίνω για το Λάδι, την Ελιά, την Υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή» περιελάμβανε τις εξής ομιλίες:

             Η διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού. Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη , τ. διευθύντρια Λαογραφικού Κέντρου Ακαδημίας Αθηνών,
             Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, από την παιδική ηλικία έως τα βαθειά γηρατειά. Αλεξάνδρα Φωσκόλου, επιστημονική συνεργάτης και υποψήφια διδάκτωρ,  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
             Οι ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, κανόνες σωστής χρήσης και συντήρησης. Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων, ΕΕ και IOC,
             Φάε 5 ελιές την ημέρα! Γιώργος Μπόσκου, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, και, Γιαζιτζή Κατερίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτωρ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
             Πυρηνέλαιο, ο άγνωστος συγγενής του ελαιολάδου. Νίκος Ανδρικόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: Από τον τομέα του ελαιολάδου η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και η Terra Creta Α.Ε, από τον τομέα του πυρηνελαίου ο Σύνδεσμος Πυρηνελαιουργών Ελλάδος (ΣΠΕΛ) και η ΕΛΣΑΠ Α.Ε. καθώς και μια ελληνική αλυσίδα super-market, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η Άξιον Εκδοτική (www.olivenews.gr, περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο).

Στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση διανεμήθηκε δωρεάν το 16σέλιδο έντυπο που εξέδωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας - 4Ε και περιελάμβανε τις ομιλίες των εισηγητών της εσπερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο διάλογος είναι ανοιχτός. Εκφράστε την άποψη σας κόσμια, δίχως βωμολοχίες. Προκλητικά και ασεβή σχόλια θα διαγράφονται.

Translate

Back to Top